Kennemerduinen

Half mei had ik een mini-vakantie gepland, en in die vakantie heb ik twee gebieden bezocht die ik al heel lang eens wilde zien. Een van die twee gebieden was dus Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een prachtig groot natuurgebied in de Noord-Hollandse duinen. De Bloemrijke graslanden in deze duinen zijn zo waardevol dat ze onderdeel van het Europese natuurnetwerk Natura 2000 zijn. De eerste dag/wandeling werd ik lichtelijk gezandstraald, maar de tweede poging twee dagen later was gelukkig wat rustiger en zonniger qua weer. Veel mooie vogels gehoord en gezien, en nog veel meer natuurlijk. De Kleine Parelmoervlinder, Argusvlinder en Vos waren voor mij hoogtepunten om tegen te komen tijdens mijn wandelingen in een rustig gebied.

Eerste poging – grijs en stormachtig

Het zou de hele dag grijs en stormachtig zijn. Toch waagde ik het erop en begon rond de middag nog een wandeling in de Kennemerduinen vanaf parkeerplaats Parnassia. Het zonnetje probeerde er voorzichtig door te komen de eerste uren, maar de wind was vanaf het begin al wel nadrukkelijk aanwezig. Af en toe kon je tussen de duinpannen even aan het zandstralen ontkomen. Daar zag je dan soms een enkel vlindertje (Argusvlinder) of een libel (Platbuik) voorbijvliegen, maar het licht en de wind maakten het moeilijk ze te fotograferen. De Duinviooltjes stonden prachtig in bloei. Dit is onder andere de waardplant van de Kleine Parelmoervlinder, een van de soorten die ik hoopte te zien deze dagen. Langs de Schotse Hooglanders en het Vogelmeer (met wat broedende Aalscholvers, Meeuwen en een koppeltje Dodaarzen) liep ik naar het uitzichtpunt. Het grootse gevoel van het gebied kwam hier extra tot zijn recht. Hierna liep ik terug naar de auto, en niet lang daarna begon het te regenen.

Poging twee – zomers en zonnig

Twee dagen na mijn eerste bezoek was het een stuk zonniger en warmer. Ik had nog een ochtend de tijd en besloot hetzelfde rondje nog eens te proberen. Met de zang van een Nachtegaal en Grasmus op de achtergrond begon ik al met een leuke waarneming van een Konijn. Helaas gaat het niet super goed met de konijnenpopulaties in Nederland, daarom vind ik iedere waarneming van deze mooie dieren wel extra fijn (ook al zie ik ze altijd in mijn telgebied voor broedvogels). Deze ‘kleine grazers’ kunnen erg waardevol zijn voor meer structuurdiversiteit in een ecosysteem. Graspiepers en Boomleeuweriken deden prachtige baltsvluchtjes tijdens de zang, en even verderop was ik net zo blij met het zien van een natuurlijke vijand van het Konijn;

De Vos. Ik stond rustig wat landschappen te fotograferen terwijl een prachtig Vosje door mijn plaatjes kwam wandelen. Het was een grote wens van mij om ze eens mooi dichtbij te zien. In de meeste gebieden zijn Vossen erg schuw en alleen in het donker en bij schemer actief, maar in het duingebied tussen Den Haag en IJmuiden is de kans groot om ze ook overdag tegen te komen. Laatst probeerde ik het al bij duingebied Meijendel bij Den Haag, maar daar had ik helaas geen geluk. Dus toen ik de Vos zo dichtbij trof heb ik genoten van het moment en een paar foto’s gemaakt tussendoor. Na een minuut of vijf vervolgde de Vos zijn weg en liep ik ook verder. Onderweg vond ik onder andere een mooie grote Wijngaardslak en een Bruin Blauwtje. Ook zat een paartje Boomleeuweriken elkaar het hof te maken. Ze hadden totaal niet door dat ik langsliep, dus het was super om het gedrag zo dichtbij te kunnen bekijken.

De vlinders waren een stuk makkelijker te vinden met het zonnige weer. Zo ook de vlindersoort die ik graag wilde fotograferen. De Kleine Parelmoervlinder, het is een prachtig getekende kleine oranje vlinder die het in de duinlandschappen goed doet. Ook in andere zandige gebieden met schrale graslanden en in bermen kan deze soort voorkomen. Van april tot oktober vliegen de vlinders, met een piek in juli en augustus. De soort kan verward worden met andere Parelmoervlinders (bijv. de Duinparelmoervlinder is wat groter en het vlekkenpatroon aan de onderzijde van de vleugels is hoekiger waar de witte vlekken bij de Kleine Parelmoervlinder ovaal zijn), maar veel soorten kunnen op basis van leefomgeving, vliegtijd en zeldzaamheid worden uitgesloten.

Dit gebied zal ik zeker nog vaker bezoeken in de toekomst. Ik ben erg benieuwd om het in wat verschillende seizoenen te ontdekken en fotograferen. En er ligt een ander mooi gebied vlakbij waar ik ook zeker veel moois heb gezien, die blog volgt nog..

Eén opmerking over 'Kennemerduinen'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: