Strandgasten, doortrekkers, een zeldzame vlinder en een dwaalgast

Op bevrijdingsdag had ik zin, energie en tijd om weer eens mijn favoriete rondje richting zee te maken. Ik vertrok rond half zeven thuis, en om half acht wandelde ik een grijze en rustige Kwade Hoek in. Rustig qua mensen en wind, maar zeker niet rustig qua vogels. Na een mooie wandeling en wat andere kortere stops reed ik nog naar een zeer specifiek gebied bij Tholen, want daar zat een mooie dwaalgast.

Op 14 mei had ik ook nog een workshop landschapsfotografie in de Kwade Hoek en bij de Brouwersdam. Een prachtige zonnige dag met ook weer een bijzondere waarneming!

Kwade Hoek

Op beide meidagen hoorde ik al gelijk toen ik het gebied inliep het prachtige geluid van de Zomertortel. Een kleine, schuwe duif die in de zomerperiode in Nederland te vinden is, maar zeer wordt bedreigd door jacht langs de migratieroute. Vanuit tropisch West-Afrika vliegt deze via het Middellandse Zeegebied en West Frankrijk tot in Nederland en de rest van West Europa. Deze duif is een stuk kleiner dan de andere duivensoorten in Nederland en heeft kenmerkende roodbruine bovendelen/ vleugels met zwarte stippen en een zwart-wit gestreept patroon in de hals. Omdat ze zo schuw zijn is het lastig om ze te zien te krijgen, maar het geluid is ook al schitterend en goed herkenbaar.

Zomertortel vorig jaar zomer in het gebied De Manteling bij Domburg.

De Zomertortel liet zich niet zien. In de duinen hoorde en zag ik wel vele andere soorten waaronder een Rietzanger, Graspiepers, Braamsluiper, Grasmus, Cetti’s Zanger, Blauwborst, Koekoek en Nachtegaal. Maar ik had op 5 mei vooral mijn hoop gevestigd op het zien van mooie strandgasten; een Dwergstern en Strandplevier. Beiden zijn gelukt! Een groot gedeelte van het gebied is tijdens het broedseizoen afgesloten zodat de Strandpleviertjes rustig kunnen broeden, maar soms laten ze zich even langs de vloedlijn zien om te eten. Zo ook vandaag. Het was een grijze dag (helaas voor de foto’s), maar daardoor super rustig in het gebied. Daar profiteren de dieren van. Er kwam zelfs een Zeehond rustig op het strand liggen.

Op 14 mei zou ik eigenlijk alleen in de middag en avond een workshop hebben, maar omdat er een bijzondere vlinderwaarneming was gedaan en het weer zo heerlijk was ben ik al in de ochtend naar de Kwade Hoek gegaan. Heerlijk de hele dag genoten van de vogels (onder andere een Blauwborst, Koekoek, Grasmus, Bruine Kiekendief en Lepelaars) en natuurlijk de vlinders. Op het strand was een zeer opvallende grote groep Bontbekplevieren aan het foerageren met daartussen enkele Bonte Strandlopers en Drieteenstrandlopers. Er broeden maar zo’n 320 tot 390 paartjes van de Bontbekplevier in Nederland, maar op doortrek komen er van 12.000 tot wel 29.000 van deze kleine vogeltjes door Nederland. De vogels die in mei doortrekken broeden in de noordelijke gebieden in Europa van IJsland en Scandinavië tot Noord-Rusland. Toen het vloed opkwam begonnen ze prachtig in grote zwermen over het strand te vliegen, een bijzonder mooi gezicht was dat.

Vlindertjes

op 14 mei zag de Kwade Hoek er lang niet zo kwaad uit met zijn strak blauwe lucht. De vlinders zijn al volop aan het rondfladderen. De Hooibeestjes en Icarusblauwtjes waren goed vertegenwoordigd, en daartussen ging ik op zoek naar één specifiek vlindertje. Eerdere dagen was de zeer zeldzame Veldparelmoervlinder ingevoerd op waarneming.nl. Deze vlinder was in de jaren 90 in Nederland uitgestorven en pas sinds enkele jaren wordt deze weer gezien in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. En nu dus in de Kwade Hoek. Na ruim twee uur zoeken en bij alle oranje vlindertjes schrikken of het die ene is, vond ik er één. Een werkelijk prachtig vlindertje met een kenmerkend patroontje aan de onderkant van de vleugels! ( Op foto 1, 3 en 5 zie je de Veldparelmoervlinder, op de andere foto’s zijn Hooibeestjes in paarhouding en een Icarusblauwtje te zien)

Landschappen

Op 14 mei had ik dus een workshop landschapsfotografie en het gebruik van filters daarbij. Een leerzame middag/ avond, waarbij ik wat trucjes heb geleerd om sneller te zien of ik alle informatie qua belichting in mijn foto heb kunnen vangen. Zo kan ik ook als ik wat minder tijd heb om op mijn gemak een foto van het landschap te maken (bijvoorbeeld als ik vogels aan het tellen ben) wat meer uit mijn foto’s halen. Op de Kwade Hoek is het landschap altijd prachtig, maar toch is het soms een uitdaging op een vrij minimalistisch landschap als een strand toch een interessante landschapsfoto te maken. Hieronder een paar foto’s die ik zelf wel leuk geworden vond.

Brouwersdam

Metamorfoses op de Brouwersdam

In deze tijd van het jaar (late voorjaar) is het meeste spannende niet meer te zien langs de Brouwersdam. Maar als je er toch langsrijd, dan is het zeker nog de moeite om een kijkje te nemen bij de kleine steltlopertjes. De Drieteenstrandlopers, Paarse Strandlopers en Steenlopers broeden allemaal veel noordelijker en zullen binnenkort dan ook wegtrekken, maar nu zijn ze er nog en wisselen ze al van hun winterkleed naar het zomerkleed. Ontzettend leuk om te zien hoe prachtig dat eruitziet. Vooral de Steenlopers zijn ware kunstwerkjes en waren in de meeste gevallen al goed naar het zomerkleed gewisseld. Ook de Paarse Strandlopers beginnen al wat meer oranje accenten in het verenkleed te krijgen, en de poten die in de winter knaloranje zijn worden wat meer groenig in de zomer. Hieronder op de foto’s zie je de verschillen met de winter en hoe ze er nu uitzien.

Zonsondergang fotograferen met filters

Een interessante toevoeging op landschapsfotografie is het gebruik van filters. Ik zie andere fotografen er vaak prachtige foto’s mee maken, maar zelf ben ik er nog niet zo bekend mee. Tijdens de eerder genoemde workshop kregen we daarover dus wat meer uitleg, en mochten we wat filters uitproberen. Ik probeerde een grijsfilter om de sluitertijd te kunnen verlengen waarmee je de zee een wat rustiger beeld kunt maken, en een verloopfilter om tijdens zonsondergang meer contrast in de lucht te krijgen (want het contrast tussen lucht en voorgrond is erg groot als je tegen de zon in zonsondergang fotografeert, en de camera kan niet zo goed met dat contrast omgaan). Hieronder wat foto’s die ik gemaakt heb met de filters, best leuk geworden voor een eerste poging. En ik ga het zeker vaker gebruiken!

Natuurlijk kon ik het niet laten om tijdens het fotograferen met de filters ook nog wat foto’s te maken van overvliegende vogels en andere mooie momenten. De Visdiefjes kwamen nog regelmatig voorbij met vers gevangen visjes en de maan was ook prachtig helder deze avond.

Doortrekkers en een dwaalgast

De Prunjepolder is altijd een leuk plek om veel vogels te zien. Zeker in het voorjaar en najaar. Veel vogels doen het gebied aan tijdens hun migratie om uit te rusten en bij te eten voor de rest van de tocht. Hieronder zie je op de foto’s onder andere een Rosse Grutto, Groenpootruiter en Zwarte Ruiter. Alle drie deze soorten worden vooral op doortrek gezien in Nederland, want ze broeden in noordelijkere gebieden zoals Scandinavië en Noord-Rusland.

Grote Grijze Snip

Op 5 mei had ik nog een stop bij een voor mij nieuwe plek. Al een flink aantal dagen verbleef er een Grote Grijze Snip op Tholen. Dus ik moest nu toch ook wel eens gaan kijken. Het was niet een super groot gebied, maar het barstte van de mooie soorten. Er zat een flinke groep Rosse Grutto’s in de verte te rusten, er kwamen wat Rotganzen de veiligheid van het water opzoeken, en er zaten flink wat Kokmeeuwen, Visdiefjes en Kluten te broeden. Een gebied wat zeker vaker een bezoekje waard is dus.

Maar die Grote Grijze Snip. Die zat dus op zijn gemak te slapen met zijn kop in zijn verenpak. Ondertussen fotografeerde ik daarom maar een mooie Tureluur, een stel vechtende Bergeenden en een Lepelaar die werd aangevallen omdat hij te dicht langs het nest van de Kokmeeuwen liep. Het zonnetje kwam af en toe door, dus het wachten was goed vol te houden. En het wachten werd beloond, want na zijn middagdutje besloot de Grote Grijze Snip om zich toch nog te laten zien. Heerlijk rustig foeragerend heb ik geruime tijd genoten van deze mooie dwaalgast. Normaal broed deze vogel in Noord-Amerika en Oost-Siberië. Eens in de zoveel tijd komt er een per ongeluk in Nederland terecht. Leuk dat wij vogelliefhebbers even van deze mooie vogel mochten genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: