Naardermeer in september

Begin september ging ik weer eens mee met een vaartochtje op het Naardermeer. Een prachtig oud stukje waterrijke natuur van Natuurmonumenten. Het gebied staat onder andere bekend om de broedende Purperreigers, maar die waren helaas al net vertrokken. Gelukkig lieten de Visarend en Bruine Kiekendief zich wel mooi zien, en ik genoot natuurlijk ook van andere leuke waarnemingen en een zonnige vaartocht. Wie niet van spinnen houd kan deze blog misschien beter niet aflezen.

Watervogels

Best bijzonder, zo’n natuurgebied midden in de randstad. Dat de stad dichtbij is merk je wel aan de drukke spoorlijn die midden door het gebied gaat, en de Halsbandparkieten die regelmatig te horen en zien zijn. Maar als je dat een beetje uitschakelt, dan kun je volop genieten van prachtige natuur op het Naardermeer. En zoals je bij een meer verwacht barst het van de eendjes en andere watervogels. Veel eenden zijn in september niet in het normale kleed te zien, maar in eclipskleed door de rui. Eenden ruien eens per jaar alle veren in één keer. Tijdens die periode lijken de mannetjes eenden wat op de vrouwtjes. Naast eenden zijn ook meeuwen, zwanen, ganzen en reigers volop vertegenwoordigd in het gebied. Bij de aanlegsteigers van de bootjes zwermen nog wat zwaluwtjes voordat ze aan de grote tocht zuidwaarts beginnen, en een Rietzanger laat zich ook af en toe zien.

Elke roofvogel lijkt een Visarend

Mijn grootste wens van vandaag was eigenlijk wel om een Visarend van redelijk dichtbij te zien. Het was een mooie zonnige dag, dus de roofvogels waren genoeg te zien. Al vrij snel hadden we een aantal Buizerds, Bruine Kiekendief en Sperwer gezien, en gek genoeg lijken veel roofvogels stiekem op de Visarend als je deze heel graag wilt zien. Wishfull seeing.

Natuurlijk zijn de andere roofvogels ook allemaal prachtig om te zien. Één van de Bruine Kiekendieven liet zich bijzonder goed zien en fotograferen. Een mooi mannetje. De Bruine Kiekendief is de meest voorkomende Kiekendief in Nederland. Hij leeft het liefst in moerasland met rietvelden. In het Naardermeer zit je dan wel op de juiste plek. Ik zie ze zelf ook regelmatig in de Biesbosch bijvoorbeeld. Hij is ongeveer zo groot als de Buizerd, maar de bouw van de Bruine Kiekendief is veel slanker en hij heeft duidelijk zichtbare lange gele poten. Vooral tijdens de jacht is de Kiekendief goed herkenbaar aan de manier waarop hij zijn vleugels in een V-vorm houdt. Het mannetje heeft zwarte vleugelpunten, vrouwtjes en jongen zijn bruin met een crèmekleurige kruin en keel.

Grote Gerande Oeverspin

Één van de grootste spinnensoorten in Nederland is de Grote gerande oeverspin. Hij leeft vooral in oevervegetatie en op het water in laagveengebieden. Ze jagen op waterdieren zoals waterwantsen en waterkevers. Vlak voor de eitjes uitkomen maakt het vrouwtje een koepelweb, en doet aan een soort broedzorg door in de buurt van haar web te blijven om gevaar voor de eieren en jonge spinnetjes te verjagen. Ze zijn fascinerend om te zien, zo groot.

Andere kleine kleine beestjes

Voordat het echt najaar wordt, zijn er op zonnige dagen in september nog genoeg vlinders, libellen en andere insecten te zien. Later op de ochtend namen we ook voor deze beestjes even de tijd om ze te fotograferen. Ik fotografeerde onder andere een Moerassprinkhaan, Rietcicades en een prachtige wollige Hommelbijvlieg. Ook de Waterlelies openden de bloemen toen het wat warmer werd.

Dan toch de Visarend

Ondertussen hadden we al af en toe een glimp van de Visarend mogen opvangen. Gelukkig tegen het einde van de vaartocht kwam deze toch nóg wat dichterbij overvliegen. Wat een prachtig mooie vogel! De Visarend neemt de laatste jaren toe in aantallen doortrekkers, maar ook als broedvogel in de Biesbosch. De verbeterde waterkwaliteit is hiervoor belangrijk geweest. Visarenden eten voornamelijk vis zoals Baars, Karper en Rietvoorn. De broedtijd is van mei tot september. Wij zien ze van maart tot oktober in Nederland, want overwinteren doen ze in Afrika.

De Visarend die wij zagen was hoogstwaarschijnlijk op doortrek, en profiteerde van het schone en visrijke water van het Naardermeer om in goede conditie zijn tocht naar Afrika voort te zetten. Volgend jaar hoop ik tijdens wat andere seizoenen nog eens het Naardermeer te bezoeken in de hoop dat ik daar de Otter, Ringslang of Purperreiger mooi kan bekijken en fotograferen.

2 gedachten over “Naardermeer in september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: