Telweekend watervogels

Het was weer het telweekend voor degenen die watervogels tellen voor Sovon (Vogelonderzoek Nederland). Deze maand geen mist en regen tijdens de tellingen, maar zon. Dat was heel fijn! Helaas was mijn goede lens in reparatie en moest ik mijn tellingen op vrijdag en zaterdag met een oude lens doen (vandaar wat minder(e) foto’s). Maar er is versterking van de fotoapparatuur ingezet op zondag, en dat leverde toch nog wat mooie plaatjes op tijdens mijn nieuwelenstestrondje!

Dreigende lucht voor een mooie ochtend in de St Maartenspolder
St Maartenspolder en Hoevense Beemden

Vrijdag telde ik de St Maartenspolder en de Hoevense Beemden. Het was heerlijk zonnig, en de vogels waren al volop aan het zingen. Het leek al wel voorjaar. Wat kan ik dan genieten van al die geluiden. Toch kwam een groot deel van de geluiden ook nog van grote groepen wintergasten. In de polder kwam ik een groep van zo’n tachtig Kramsvogels tegen. En in de Hoevense Beemden zaten grote groepen Koperwieken en Sijsjes. Dat gekwetter van die beestjes klinkt altijd zo gezellig.

Nog een ander vogeltje kwam heel even binnen het bereik van mijn lens zitten. Dat was het Vuurgoudhaantje. Het zijn samen met het Goudhaantje de kleinste vogels van Nederland. Het Goudhaantje is 8 tot 9 cm en ca. 5,5 gram, en het Vuurgoudhaantje is 9-10cm en ca. 5,6 gram. Deze vogeltjes zijn pijlsnel en leven vaak zo hoog in de boomtoppen dat je ze lastig ziet. Daar eten ze kleine insecten en spinnen. De Vuurgoudhaan broed voornamelijk in het oostelijke deel van Nederland. Het grootste/ herkenbaarste verschil met het Goudhaantje is de fel witte wenkbrauwstreep en zwarte oogstreep. Bij de Goudhaan zijn deze kenmerken afwezig. Zien jullie de verschillen in onderstaande foto’s?!

Leuk zo’n Vuurgoudhaan, maar dat was natuurlijk niet het doel van deze wandeling. Want ik moest watervogels tellen. De Grauwe Ganzen en Wilde Eenden waren goed vertegenwoordigd tijdens de telling. De Futen en Meerkoeten waren ook in redelijk aantal aanwezig, en hadden bij vlagen al aardig de lente in de bol. Druk bezig met het verdedigen van territoriums en verleiden van soortgenoten. Nog wat leuke soorten in het gebied waren de Wintertalingen en Slobeenden. Beide soorten tel ik niet vaak in mijn rondes. Ook zag ik nog wat Aalscholvers, sommigen zijn al in prachtig broedkleed inmiddels.

Uitwatering en haven Oudenbosch

Op zaterdag telde ik de uitwatering en haven van Oudenbosch. Een klein rondje, maar toch vaak garant voor leuke waarnemingen. Wederom spotte ik de IJsvogel tijdens mijn telrondje op precies dezelfde plek als vorige maand. Helaas had ik dus geen goede lens bij deze keer en kon ik het moment niet vastleggen. Ook waren er enorm veel Futen op de kop van de haven aanwezig. Zaterdag telde ik er maar liefst acht.

Toen ik zondag een korte test van mijn nieuwe lens wilde doen, telde ik op hetzelfde plek in de haven zelfs dertien Futen. Blijkbaar is er veel vis te vangen in de haven, en dat zag ik ze dan ook veelvuldig doen. Goed oefenmateriaal voor het leren omgaan met de lens.

Helaas was de IJsvogel deze keer niet thuis. Maar als toegift kon ik wel nog even oefenen met mijn nieuwe lens op een overvliegende Slechtvalk. Machtig mooie vogels zijn het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: