Zachte en grijze januari

Vorige maand was behoorlijk grijs en somber. Maar de temperaturen waren zacht en op de droge dagen was het weer prima om op pad te gaan. En in de winter heb je één groot voordeel met vogels kijken in het bos; ze kunnen zich moeilijk verstoppen achter blaadjes. Dus de laatste week van januari heb ik een paar mooie wandelingen gemaakt nabij huis. Met soms zelfs toch nog wat zon!

Veel soorten in de Pannenhoef

Na een paar grijze dagen binnen had ik toch behoefte aan een lekker rondje buiten. Natuurlijk ging ik graag weer eens naar mijn favoriete natuurgebied in de regio; de Pannenhoef. Het bleek al snel een goede keuze te zijn. Binnen de eerste kilometer had ik al 20 vogelsoorten waaronder een Goudvink mannetje, Kuifmees, Staartmees, Zwarte mees, Koperwiek en Boomklever. En dat op een grijze dag, dat is een goed begin!

Bij de Kuifmezen nam ik even de tijd om ze rustig te bewonderen. Ze waren druk aan het foerageren en kwamen vrij laag in de bomen zitten. Het weinige licht was niet goed voor de foto’s, maar als je ze rustig kunt zien is het natuurlijk al fantastisch met deze mooie vogels.

Ik had nog uren bij de Kuifmezen kunnen blijven kijken, maar besloot toch maar verder te lopen. Genieten van het landschap, en nog wat Reeën in de verte. Het was heerlijk rustig in het gebied.

De volgende stop op mijn route was bij vogelkijkhut de Flesch. Hier kijk je uit op een ven en een wat meer open gebied eromheen. Een prachtig overwinteringsplek voor bijvoorbeeld een Klapekster. Toevallig zat die daar dan ook!

De Klapekster vind ik een indrukwekkende vogel. Helaas broeden ze niet meer in Nederland, maar noordelijke exemplaren overwinteren wel in Nederland op open plekken zoals bijvoorbeeld heide. Ze eten onder andere Woelmuizen, kevers en zangvogels. Het bijzondere aan klauwieren als de Klapekster is dat ze een voorraad voedsel aan kunnen leggen door hun prooien te bewaren aan de stekels van bomen en struiken of prikkeldraad. Eerder deze winter zag ik ook een Klapekster op de grootse gebieden de Veluwe en de Kampina (foto 2 en 3 in onderstaande diashow). Fantastisch leuk dat er ook een in de Pannenhoef rondhangt (foto 1).

In het weekend ben ik op een wat zonnigere dag nog met mijn broer naar de Pannenhoef geweest. Toevallig is het ook zijn lievelingsgebied! We hebben nog eens de Klapekster gezien, en deze keer de Zwarte mezen en Goudhaantjes (met daartussen een Vuurgoudhaan) wat beter kunnen bekijken. Het was een heerlijke wandeling, en het leek qua vogelgeluiden soms al bijna voorjaar.

Zonnige ochtend in het Liesbos

Later in de week was daar een prachtige zonnige dag, dus snel op weg naar het Liesbos. Het is de tijd dat de spechten weer volop beginnen met roffelen, en dat was goed te horen deze ochtend. Volop genieten van vooral Grote bonte spechten, maar ik kwam speciaal voor de Middelste bonte specht. Deze is in Nederland de zeldzaamste soort van de bonte spechten (je hebt namelijk een Grote, Middelste en Kleine bonte specht).

Na flink wat zoeken en wat mooie foto’s van het prachtige ochtendzonnetje vond ik twee middelste bonte spechten. Hoog in de bomen, maar toch even goed te zien. Ze waren druk bezig met foerageren en het nodige lawaai maken.

De Middelste bonte specht lijkt wat op de Grote bonte specht, maar ik wat kleiner. Andere verschillen zijn dat de Middelste bonte specht in alle kleden (man, vrouw en juveniel) een rood petje heeft, en het oog is altijd met wit omgeven. Een ander goed kenmerk van de Middelste bonte specht is de zalmroze broek, flankstreepjes en grote witte schoudervlekken (jonge exemplaren Grote bonte specht kunnen deze ook nog wel eens hebben).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: