Nog geen ganzen

Afgelopen weekend was het weer het maandelijkse telweekend voor watervogels. Van september tot april tel je dan eens per maand alle watervogels (inclusief steltlopers, ganzen en zwanen) in een vast gebied. Dit leek mij dus een mooie gelegenheid om nog wat nieuwe foto’s van overwinterende ganzen te maken, zodat ik daar wat meer over kan vertellen. Maar zo gaat het in de natuur, waar ik vorige maand nog honderden ganzen telde in mijn gebied had ik deze keer slechts vier Grauwe Ganzen. De grote groepen ganzen daar zal ik dan later nog naar op zoek moeten.

Toch was het ondanks de mist en het gemis van ganzen weer een interessant telweekend. Je komt altijd wel iets nieuws of onverwachts tegen tijdens een telling. Of een oude bekende.

Zo had ik op zaterdag al vrij snel weer de bekende Kleine Zilverreiger gevonden in ”mijn” polder. Iedere winter komt er één exemplaar zijn rust opzoeken in dezelfde West-Brabantse polder. Dat is toch wel een beetje apart aangezien de verspreiding van deze vogelsoort buiten Zeeland, de Wadden en enkele andere gebieden met ondiep water (e.g. Biesbosch) meestal toch vrij beperkt is.

Kleine Zilverreiger

Terwijl ik hoopvol in de mist de velden afspeurde naar ganzen kwam ik nog een mooie soort tegen. Geen watervogel of gans, maar een ontzettend mooie roofvogel. Een die ik de laatste jaren steeds vaker in mijn woonplaats en de regio tegenkom. De Slechtvalk! De Slechtvalk zat rustig rond te kijken in het open veld waar veel Kokmeeuwen en Spreeuwen aan het foerageren waren. Hij of zij jaagt op middelgrote vogels zoals Spreeuwen, duiven, eenden en steltlopers. Slechtvalken zijn forser gebouwd dan andere valken (zoals de Boomvalk, Torenvalk en Smelleken). Ze pakken hun prooi na een lange achtervolgingsvlucht, of gebruiken hun stootduik waarbij ze met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur hun prooi slaan. Wat een fascinerende vogel!

De mistige teldag op zaterdag leverde niet veel bijzondere waarnemingen qua watervogels op. Wel heb ik nog een mysterieus plaatje van een Buizerd kunnen maken.

Zondag telde ik de uitwatering van de haven van Oudenbosch. Daar kwam ik naast de gebruikelijke Wilde Eenden, Meerkoeten, Futen en Aalscholvers nog een mooie IJsvogel tegen.

Maandag was het eindelijk een zonnige middag, dus deed ik nog een nieuwe poging om toch nog ganzen te vinden in de polder. Ik ben snel op de fiets gestapt, maar de ganzen zaten er helaas weer niet. Onderweg viel wel de grootte van een overvliegende roofvogel nogal op.. het is echt een Zeearend! Super mooi, die had ik nog niet eerder in dit gebied gezien.

In een ander deel van de polder vond ik ze uiteindelijk, de ganzen. Kolganzen en Toendrarietganzen tussen de Grauwe Ganzen en Grote Canadese Ganzen. Helaas zaten ze erg ver weg en zakte de zon snel. Maar ik weet nu waar ik ze kan vinden komende weken! Dat moet vast goedkomen voor mijn volgende blog.

Onderweg naar huis nog genoten van de Reeën en wat fijne plaatjes gemaakt van de zonsondergang.

Buizerd in de Hoevense Beemden
IJsvogel in de haven
Reeën in de polder
Zonsondergang 17 januari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: